За една нощ станахме държавата на щабовете, но само половината носят

...
За една нощ станахме държавата на щабовете, но само половината носят
Коментари Харесай

Коронавирусът рестартира всичко

За една нощ станахме държавата на щабовете, само че единствено половината носят отговорност. Богатият ще разбере какво е да нямаш, бедният ще научи какво е да получаваш, крадецът – какво е да ти вземат, написа Екатерина Николова в Стандарт. 72-годишен духовник избра гибелта от коронавирус, с цел да избави чужд. Джузепе Берардели издъхна болничното заведение в Ловере, Бергамо, тъй като даде респираторния си уред на по-млад от него мъж. Целият град го изпрати с овации. Расото задължава, почит!

1368 километра на запад, в един от най-старите европейски градове – София, ортодонт излъга татко, че заради коронавируса Здравната касата не обработва посоки през март и с цел да помогне на дребното му дете с болки, изиска 160 лева кеш. Да, на фона на хилядите лекари, сестри, санитари, чиновници в касата, обществения патронаж и доброволци, които всеки ден са на първа линия – кой с защитни средства, кой без, тъй като бялата престилка задължава, има и такива, които желаят да избичат нещо на гърба на дете. Това са двете лица на живота без маска, които коронавирусът ни демонстрира всеки ден.

Заразата изтри лицемерните нюанси

от физиономия на консуматорското ни общество. И за наш смут върна всичко в отрезвяващите крайности: бяло и черно, положително и зло, живот и смърт…

Класическата древногръцка драма е издигната върху спора сред позитивния воин, негативния воин и героинята. Но не всеки път в ролята на позитивния воин е положителният, на негативния – неприятният, а в тази на героинята дамата. Днес всички сме на сцената на покруса, в която конфликтната роля на героинята зае коронавирусът. И от това какво вършим зависи позитивни или негативни сме. И какви ще бъдем на следващия ден. Всеки ден чуваме: След края на пандемията нищо няма да е същото. Уви, то към този момент не е същото.

Страхът от Бога възкръсна

Домът Господен, църквата, която в последните години младежите, в това число и у нас, припознаха като храм на живота, тълпейки се за сватби и кръщения, се трансформира в обиталище на гибелта. Кадрите от Италия, в които катедралите са склад за ковчези, провокират зной, по-силно от вируса. И като че ли крещят, че самичък Господ санкционира суетата и алчността. На фона на затворената за първи път от 900 години църква на Божи гроб и на страха ще слезе ли този Великден огънят Христов, суетните маски в звук с тоалета на дами от властта у нас и в чужбина звучат повече от неуместно.

Коронавирусът ненавижда парите

Сякаш, с цел да удари сребролюбците, жестокият вирус се лепи по банкнотите за 24 часа, а по монетите за 30. Така парите внезапно получиха смисъл, единствено когато са името на другите. За идея.

Най-мразеният у нас човек – Делян Пеевски, се оказа с най-голямо сърце и най-широки пръсти. Без една дума да каже единствено за няколко дни подари над 1,3 милиона за лечебните заведения на първа линия в борбата с новата чума. Най-обичаната от умните и красивите фондация „ Америка за България “, откъсна от джоба си едвам 100 000 лева Защото са за здравето на българите, а не за ръководството на живота им. Там соросоидите са много по-ларж и тлъстите грантове за политически, цивилен и медийни планове го потвърждават.

Отговорността се възроди

След 30 години, в които обожавахме да се скатаваме зад груповата безнаказаност, в този момент пристигна редът на решенията с явен глас и автограф. Но правилни на неверието си и тук оплескахме нещата. За една нощ се превърнахме в държавата на щабовете. Щабът на белите престилки към този момент кръстоса шпаги с щаба на генералските мундири. Но с ясното разграничаване – ние единствено си приказваме, вие решавате, тъй като отговорността е ваша. Дано щабът на белите престилки разбере, че мъжките времена не са единствено на думи. Сега чакаме щаба на белите якички – икономистите, които също имат податливост към хрумвания на думи, прехвърляйки отговорността за дейностите на пожарното икономическо трио в кабинета Горанов – Караниколов – Дончев.

Правилата съществуват, с цел да се съблюдават

Владимир Каролев се трансформира в обеца на ухото за дългата редица нашенци, които от години не стъпват по земята. До 5 година затвор и 50 000 лева санкция чакат икономиста, който реши, че карантината за него не важи и прибирайки се от пламналия Остров самичък си подписа декларация за спа командировка в Разлог. 50-те хиляди гаранция, с цел да не търка нара в ареста, му подействаха като зелев сок след махмурлук на Банско.

Учим се да приказваме

След доброволната изолираност от другарство и виртуалната вакханалия във фейсбук, туитър, инстаграм и какво ли още не, в която родители викаха децата си за вечеря през обществените мрежи, пристигна време на аналоговото другарство – очи в очи, които не лъжат. И замириса на всеобщи разводи…

Справедливостта се връща

Бичът на 21 век – неравенството, взе да се огъва пред епидемията. Вирусът удари първо петте % от хората в света, които към момента имат 95% от богатствата му. Като на ротативка Безос, Арно, Мъск не престават да губят всеки ден милиарди. Единствено първопроходецът в групата на свръхбогатите Бил Гейтс избра новия път – „ пенсионира се “, с цел да се посвети на щедрост за медицина. У нас олигарси към момента треперят над майбасите си и не заплащат на служащите, затваряйки си очите, че милионерите към този момент са други. И благосъстоянието им не се мери в пари. Коронавирусът влачи криза, по-страшна от финансовата рецесия през 2008-9 година И даже да притежаваш пари, няма да има защо да ги харчиш. Защото днешната зараза вече унищожава утрешното произвеждане.

Въздухът се почисти

Вирусът промени даже природата. Януарският сняг ни затрупа в края на март. Досега знаехме, че зимата убива вирусите, в този момент се молим лятото да детронира короната. И откакто вдигахме италиански кавги против ограниченията за повече О2 в градовете, сега заразата ни смъкна от колите и почисти въздуха, на който не можем да се радваме, тъй като сме затворени у дома.

Да, след коронавируса нищо няма да е същото. Всеки ще научи нещо за другия. Богатият ще разбере какво е да нямаш, бедният ще научи какво е да получаваш, крадецът – какво е да ти вземат, лъжецът – какво причиняваш, като нараняваш. И карантината е времето, което ни би трябвало, с цел да се подготвим за рестарта, който идва.

Инфо: дунавмост

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР